Tips bij uw eerste les

18 augustus 2017

Voor zowel maatschappijleer als maatschappijwetenschappen enkele lestips, powerpoints en meer…

 

Maatschappijwetenschappen

Binnenkort mag u eindelijk met het nieuwe examenprogramma lessen MAW gaan geven. Wij ook en we zien daar naar uit! Omdat wij ook onze eerste les voor moesten bereiden wilden we u twee verschillende lesopzetten op basis van de actualiteit van de zomer van 2017 aanbieden:

  • Powerpoints van Lennart Schra voor havo of vwo (met tips in de notities van de dia’s).
  • Powerpoints van Marco Veldman voor havo of vwo (met tips in de notities van de dia’s).
  • Zoekt u een voorbeeld studiewijzer? Of een overzicht van de complete methode MW?
  • Twee video’s die als docentenhandleiding fungeren, inclusief tips voor de eerste twee lessen.
  • De antwoorden en de geschreven docentenhandleiding zijn via de Toetsenbank te verkrijgen.

De powerpoints zijn gemaakt vlak voor de aanslag in Spanje. U kunt uiteraard ook deze aanslag als context gebruiken. Daarbij is opdracht 6 hoofdstuk 2 vwo (p.38) geschikt – ook bij Charlottesville. Of opdracht 3 havo (p.7).

 

Maatschappijleer

En voor maatschappijleer is er uiteraard ook aansluiting tussen de actualiteit in de zomer en de lesstof van Seneca. Zo kunt u terugblikken op de zomer (powerpoint vmbo en powerpoint havo/vwo). En dan vragen naar de waarden en belangen die in het geding zijn, wie zijn de beslissers en waarom denken zij zoals ze denken? Zit hier een patroon in? Hoe ziet het nieuws er in jouw ideale land uit? Is er dan maximale veiligheid of juist vrijheid? Waarom kan beide niet goed samen gaan?

=> Zie de notities bij de dia’s voor lessuggesties.

Ook hier geldt dat het nieuws makkelijker kan worden begrepen dankzij ons vak. Of dat nu geldt voor de redenen waarom iemand overweegt een aanslag te plegen t/m de wens om het Wilhelmus te bespreken in de klas (en de weerstand daartegen en het gebrek aan kennis dat dit bij verschillende al gebeurd).