Lessen over de verkiezingen
De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur. Als docent bespreek je die verkiezingen uiteraard in je klas, maar hoe doe je dat? Het Servicehuis van Seneca Burgerschap heeft lessen (PPTs) en werkvormen ontwikkeld die je daarbij kunnen helpen. De lessen zijn gemaakt voor leerlingen die maatschappijleer of Social Studies (TTO) volgen.
Voor TTO zijn er twee lessen. De ene les is gericht op vmbo-leerlingen en de andere op havo-vwo. In de PowerPoints wordt uitgelegd hoe verkiezingen werken en wat er voor en na de verkiezingen gebeurt.
Deze lessen zijn ook in het Nederlands beschikbaar. Daarnaast is er een PPT om met leerlingen na te denken over de verschillen tussen een dictatuur en democratie, wel of geen invloed en hoe verkiezingen zich verhouden tot de toekomst.
Activerende werkvormen
De werkvormen die begin volgende week beschikbaar komen, zijn gevarieerd. Zo is er samen met de DebatUnie een debatopdracht gemaakt, hebben we een les over botsende politieke partijen en een PO met posterpresentatie.
Seneca en de DebatUnie slaan de handen ineen! Beide partners streven er naar om jonge mensen kritisch te leren nadenken over maatschappelijke kwesties. Bij deze kwesties is simpelweg het roepen van een mening onvoldoende en daarom leert Seneca leerlingen dat dilemma's de basis zijn van elk debat en van elke inrichting van de samenleving. De…
Maar willen we dat? In deze discussie hebben we het dilemma: gezondheid of vrijheid? Willen we dat de overheid verbiedt dat consumenten zelf hun vuurwerk afsteken ondanks dat dit al jarenlang een traditie is in ons land? Wie is er niet groot geworden met zelf rotjes afsteken, babyvuurpijltjes de lucht inschieten, maar is dat lichte vuurwerk…
Bij de nieuwe uitgave van maatschappijleer h/v maken we per hoofdstuk extra opdrachten. Een aantal daarvan zijn gericht op reproductie en verdieping en komen in de digitale omgeving. Andere opdrachten zijn groter en meer voor in de les, en medio juli staan de opdrachten voor de eerste twee hoofdstukken op de toetsenbank. Per hoofdstuk zijn er onder…
Met ons Servicehuis-team willen we het docenten makkelijker maken en daarom ontwikkelen we extra materialen. Toetsen, powerpoints en LessonUps zijn daarbij basiszaken, maar voor onze nieuwste methode voor maatschappijleer havo-vwo maken we voor elk hoofdstuk extra opdrachten. Denk aan verschillende soorten po's, debat- en kijkopdrachten en…