Voorbereiding eindexamen havo

13 april 2021

Hoe Seneca u helpt voorbereiden op het eindexamen…

We gaan in de richting van het eindexamen en dat is voor de havo natuurlijk spannend omdat dit examen het eerste examen is dat gebaseerd is op de nieuwe eindtermen. Uiteraard klopt dit niet helemaal: in 2017 en 2018 waren er al pilot examens gebaseerd op de nieuwe eindtermen die in 2015 zijn gepubliceerd. Dus er zijn ook pilot examens beschikbaar van 2013 t/m 2016 alleen gebaseerd op een iets andere syllabus uit die periode.

Concrete hulp bieden wij u op de volgende wijze:

  • Waar vindt u alle eindtermen in de methode? Nagenoeg alles vindt u in lesboek deel 2 of online; hierbij een overzicht dat uiteraard staat op Maatschappijwetenschappen.nl. Deel dit gerust met uw leerlingen.
  • Vergeet niet dat oefenen voor het eindexamen het beste kan via het maken van opdrachten. Leerlingen moeten niet alleen laten zien dat ze kennis hebben, maar ook dat ze die kennis actief in kunnen zetten en begrijpen waar ze mee bezig zijn (concept-context).
  • We presenteren aangepaste eindexamenopgaven gebaseerd op de pilot examens. Daarbij passen we deze licht aan waar dat nodig is om ze aan te laten sluiten op de methode Seneca. Omdat we al sinds 2010 betrokken waren bij de pilot, kunnen we dus ook de pilot examens tussen 2013 en 2016 aanpassen tot nuttige oefeningen of tot opgaven voor uw schoolexamens.
  • We willen u ook de tip geven voor een vereenvoudigde tekst van de syllabus met eindtermen. Nu eindelijk leesbaar voor leerlingen. Door onze collega’s van ExamenOverzicht.nl.
  • En we gaan regio-bijeenkomsten organiseren zodat we met u in gesprek kunnen gaan over…
    • het eindexamen havo 2019;
    • de vernieuwing van de methode maatschappijwetenschappen die al vanaf juni 2019 gaat starten zodat we die in 2021 kunnen publiceren.