Mens & Economie is een methode waarmee leerlingen de economie tot zich nemen zoals deze in essentie is bedoeld: een economie waar ‘win-win’ de basis vormt, waarbij de belangen in balans zijn. Leerlingen ontdekken dat economie over henzelf als mens gaat. De methode brengt samenhang aan tussen de verschillende concepten zodat leerlingen de relaties tussen de concepten herkennen en daardoor de examenstof makkelijker leren.
Stichting Innovatie Economie-Onderwijs (SIEO) ontwikkelt voor vwo en havo bovenbouw een nieuwe methode Mens & Economie. De methode sluit aan bij de nieuwe examenprogramma’s havo en vwo 2023. Uitgangspunt voor Mens & Economie is meer met minder.
Meer staat voor een belangrijke pijler van de methode: meer pluriformiteit in mensbeelden met aandacht voor begrensde rationaliteit en het sociale karakter van de mens. Minder staat voor een andere belangrijke pijler: minder fragmentatie in de leerstof. Het overkoepelend verhaal is dat kiezen en samenwerken waardevol zijn maar ook kwetsbaar en moeilijk.
Verstandig kiezen en goed samenwerken vragen namelijk een precaire balans tussen verschillende doelen en belangen. Als je het sociale leven meer door deze bril van balans tussen doelen en belangen gaat bezien, ga je het gedrag van mensen en hun samenwerkingsverbanden beter begrijpen. Je kunt er dan ook meer van profiteren en meer aan bijdragen.
Mens & Economie bestaat uit vijf blokken:
- Kiezen en welvaart
- Samenwerken en verdelen
- Markten en bedrijven
- Tijd en risico
- Structuur en conjunctuur
De blokken zijn zowel voor havo als vwo per leerjaar gebundeld. Er is voor elk leerjaar een apart theorie- en opgavenboek. Naast de 5 blokken is er voor zowel vwo als havo een document beschikbaar dat een overzicht geeft van de samenhang tussen de verschillende domeinen voor een optimaal examen resultaat.