Een module over de vervolgopleiding bestuurskunde. Het is zelfstandig te bestuderen maar is ook geschikt als verbreding van het vak maatschappijwetenschappen. Daarnaast is de module geschikt als oriëntatie op een studie bestuurskunde.
Bestuurskunde en maatschappijwetenschappen
Bestuurskunde is de wetenschap die zich richt op de rol van overheden in allerlei maatschappelijke vraagstukken, zoals verduurzaming, criminaliteit en de inrichting van scholen. Hoe en waarom nemen zij besluiten, zoals de keuze om wel of geen windmolens bouwen? Hoe gaan ze daarbij om met burgers, bedrijven en met elkaar? Welke gevolgen hebben keuzes van de overheid voor de samenleving? Hoe (de)motiveert dat d mensen die voor zulke overheden werken? Als zulke vragen je interesseren dan lijkt bestuurskunde een studierichting voor jou. Bestuurskundigen onderzoeken vanuit verschillende perspectieven - waaronder politiek, sociologie, psychologie, rechten en economie - de rol van de overheid in allerlei maatschappelijke problemen. Dus niet alleen verduurzaming, maar ook in bijvoorbeeld gewelddadige criminaliteit vluchtelingenstromen en inrichting van scholen. Kennis uit bestuurskundig onderzoek kan helpen om zulke vraagstukken aan te pakken, bijvoorbeeld door te laten zien hoe organisaties beter kunnen samenwerken om misdaad te bestrijden.
Deze module gaat dieper in op bestuurskunde. De tekst is als volgt opgebouwd:
Ieder hoofdstuk bestaat uit een stuk theorie-uitleg, voorbeelden van bestuurskundige casussen waarin de theorie wordt toegepast en opdrachten om met de stof te oefenen. Ook vind je in ieder hoofdstuk interviews met bestuurskundigen. Op die manier helpen we je erachter komen of de studie bestuurskunde misschien bij jou past én kun je oefenen met de stof van maatschappijwetenschappen.