Bij maatschapppijwetenschappen bestuderen we het gedrag van groepen mensen. De grootste groep mensen die bij elkaar hoort, noemen we de samenleving, de maatschappij. Het gaat daarbij onder andere over vragen zoals:
Net als bij maatschappijleer nemen we de politiek en samenleving onder de loep. Dat is ons gezamenlijk studieobject. Maar bij maatschappijleer word je burgerschap aangeleerd en word je politiek gesocialiseerd. Ook leer je hoe Nederland is ingericht en hopelijk leer je ook nog debatteren, van gedachten te wisselen en een onderbouwde mening vormen.
Bij maatschappijwetenschappen kijken we meer analytisch naar het gedragen van groepen mensen. Bij dit vak ga je juist onderzoeken hoe de samenleving werkt en leer je dat menselijk samenleven allerlei patronen kent. Je doet dat met een soort gereedschap die we concepten (begrippen) noemen. Deze manier van kijken en proberen te verklaren wat er om je heen en in het nieuws gebeurt., maakt het vak leuk maar niet meteen gemakkelijk. Daarom starten we in dit boek een reis waarmee je het menselijk samenleven beter kunt begrijpen.
Dit lesboek bevat alle verplichte onderdelen van het eindexamen: maatschappelijke verhoudingen in de wereld, natievorming, de wording van de moderne samenleving en politiek. Tevens worden alle hoofd- en kernconcepten behandeld. Bij het lesboek hoort een opdrachtenboek met leuke en leerzame oefeningen. Maatschappijwetenschappen is een toepassingsvak dus oefenen is niet alleen gewenst maar noodzakelijk.
De grootste verbeteringen bij de tweede druk MAW zijn:
Er is ook een website met allerlei hulpmiddelen zoals video's. Kijk op www.maatschappij-wetenschappen.nl. In het boek wordt er veelvuldig naar verwezen.