Sommige zaken krijgen pas echt betekenis in een vergelijking met het tegenovergestelde’ zei mijn vakdidacticus ooit. Dit is me altijd bijgebleven, en in dat kader begin ik het onderwerp Democratische Rechtsstaat altijd met de vraag:
Als ik dictator wil worden, hoe pak ik dat dan aan?
Om leerlingen inspiratie te geven voor het antwoord op deze vraag, kijken we samen naar ‘Nieuwsuur in Noord Korea’. Verbijsterd kijken mijn leerlingen naar kleutertjes met speelgoedgeweren die een vrolijke musical opvoeren over het verdrijven van de Amerikanen, ‘pief poef paf’ en naar de directrice van de muziekschool die een reprimande krijgt omdat ze het zicht op een portret van de grote leider blokkeert.
Na het kijken van de documentaire maken we een lijst op het bord met alles wat een dictator doet om oppermachtig te worden en te blijven. Vervolgens geef ik de klas een opdracht: bespreek in een groepje alles wat nodig is voor een Democratische Rechtsstaat.
De daaropvolgende lessen heb ik de perfecte kapstok om de Trias Politica, het legaliteitsbeginsel, de grondrechten en andere belangrijke begrippen aan op te hangen.
Inmiddels hebben we dit onderwerp afgesloten en ben ik de laatste toetsen aan het nakijken. De meeste leerlingen hebben een uitstekende redenering gegeven bij de vraag ‘leg uit waarom persvrijheid essentieel is voor de democratische rechtsstaat’, zonder dat ik dit vooraf uitvoerig heb besproken. Niet stampen, maar denken. Missie geslaagd.
De documentaire vind je hier:
https://nos.nl/nieuwsuur/artik...