Spelvormen MAW

Bij Seneca Burgerschap geloven we in de kracht van variatie in werkvormen. Spelvormen zijn actieve werkvormen om leerlingen zeer gemotiveerd iets te leren. Leren kan daardoor leuk zijn omdat het de intrinsieke motivatie opwekt. Het kost veel tijd om een goede spelvorm te ontwikkelen waarbij het niet alleen om de fun gaat maar ook om leerdoelen. Inmiddels zijn er diverse spelvormen voor verschillende vakken beschikbaar en bieden we ook workshops en trainingen aan om collega-docenten zelf spelvormen te laten ontwikkelen. 

Meer weten over zelf ontwikkelen van spelvormen? Zie de playlist op ons YouTube kanaal met twee lange interviews met Gatse Hylkema (MASK, maatschappijleer vmbo) en enkele korte animatievideo's met tips, tops, do's & don'ts. 

Overzicht spelvormen en mystery games

Marco Veldman is onderdeel van de werkgroep spelvormen en al jaren bezig met het ontwikkelen van spelvormen voor maatschappijleer en MAW. Op zijn eigen website biedt hij een overzicht aan van spelvormen die te gebruiken zijn bij de verschillende domeinen (thema's) van maatschappijleer. De meeste zijn gratis te downloaden bij diverse organisaties. 

Daarnaast kun je bij Marco ook spelvormen downloaden zoals een mystery game (who dunnit, samenwerken, redeneren, kritisch denken) of het Samenlevingsspel over jagerverzamelaars voor MAW. 

Speldoos MAW

De speldoos MAW is ontwikkeld door docenten die hun leerlingen op een andere wijze willen toerusten voor het eindexamen maatschappijwetenschappen dan alleen de bekende examentraining. Meer informatie en handleidingen zijn te vinden op www.maatschappij-wetenschappen.nl/spelvormen

Uitdagend spelmateriaal voor 30 leerlingen. Sommige spelvormen zijn solo te spelen als training. De doos met spelvormen MAW is te bestellen in de webshop. 

In de video laat Ben Kraaijeveld van de werkgroep spelvormen zien wat er in de doos zit en welke mogelijkheden dit biedt om je leerlingen MAW op een speelse manier te laten leren.

VN-simulatiespel

Het VN-simulatiespel van Seneca Burgerschap is al 22 jaar een groot succes in de klas. Leerlingen spelen in twee spelrondes (lessen) van minimaal 40 minuten een klimaatconferentie na. Het is aan te bevelen om 1 voorbereidingsles te hebben voor vierde klassers om hen de gevolgen van de CO2 toename bekend te maken voor de verschillende actoren (7 groepen). En uiteraard om het spel te begrijpen. Het enthousiasme van de docent is dan heel besmettelijk. 

Het VN-simulatiespel is te vinden op de Seneca Toetsenbank of te krijgen bij een van gelegenheden waar Seneca teamleden iets presenteren, zoals de docentendag NVLM/ProDemos. Een uitlegvideo voor leerlingen (havo) is hier te vinden. In de video hiernaast wordt een toelichting gegeven om de scores te bepalen aan het eind van het spel.  

Wij geloven in de kracht van ervaring dus ervaar eerst het spel zelf voordat je er mee aan de slag gaat. Benader ons via info@senecaburgerschap.nl waar en wanneer dat mogelijk is. Op de Toetsenbank staan nog meer spelvormen voor verschillende vakken en methoden. 

Tien Tijdvakken Kwartetspel

Speciaal voor Mens&Maatschappij of het vak Geschiedenis is het Tien Tijdvakken Kwartspel ontwikkeld. Deze bestaat niet alleen een kwartet over de tien tijdvakken maar ook spelen over thema's, belangrijke personen en een 30 Seconds. Je kunt in de webshop voor de hele klas een set van 6 kwartetspelen kopen. Leuk voor een vrijdagmiddag of een laatste les van een periode!

Overstapservice Seneca Burgerschap

Hoe stap ik over naar een andere methode zonder dat het me te veel tijd kost?’ Voor docenten met die vraag biedt Seneca Burgerschap een kosteloze overstapservice aan. Als collega-docenten willen we het je zo makkelijk mogelijk maken om onze methoden snel in de les te kunnen gebruiken.

Als je je aanmeldt, neemt een docent die met Seneca werkt contact met je op voor een soepele overstap. Juist met onze ervaring in de lespraktijk begrijpen we hoe prettig het is om snel de voordelen van het werken met Seneca te ervaren en inzicht te krijgen in de methode.

Neem contact op met ons Servicehuis via het onderstaande contactformulier en geef je gegevens aan ons door. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Aanmelden doe je zo

Toetsenbank

Digitale Methoden

LessonUP

Video's

Bezoek onze webshop

Bezoek de Toetsenbank